Je gastvrouw!

Je gastvrouw!
Moeder van vijf kinderen
Gifbanner468x60

Wat moet je als partner níét doen?

Vragen waar dingen liggen.

Zorg dat je weet waar kruiken, warmwaterzakken, ponskaarten enz. liggen.

Praten tijdens een wee

Als je vrouw een wee heeft heeft ze stilte nodig om zich te concentreren op een wee.

In discussie gaan: 'Ja maar...'

Wellicht maken jullie afspraken over de bevalling en hoe jullie wensen dat die zal gaan. Bijvoorbeeld dat jullie muziek van dolfijnen gaan afspelen tijdens de bevalling. Het zou zo maar kunnen dat je partner plotseling gek wordt van Dolfijnenmuziek. Ga dan niet in discussie van 'Ja maar, dat hadden we toch afgesproken.' Go with the flow is het devies.

Beledigd zijn

Bevallen is hard werken, en door de pijn zal je partner misschien soms wat minder aardig zijn. Trek het je vooral niet aan! Het is niet persoonlijk. Verlaat dus niet beledigd het huis als ze zegt dat je weg moet. Verlaat eventueel de kamer, maar blijf in de buurt voor als ze je nodig heeft.

Zeggen dat het wel 'meevalt'

Zeker in het ziekenhuis komt het nog wel eens voor dat het medisch personeel of de partner meer kijken naar het CTG-apparaat dan naar de bevallende vrouw. Het CTG-apparaat registreert de hartslag en de kracht van de weeën. Niets is zo ontmoedigend voor een vrouw als ze net een heftige wee heeft gehad, haar partner een blik op het CTG-apparaat werpt en zegt: 'Nou die viel wel mee!'

'Je bent er bijna' zeggen, als daar geen sprake van is

Het is verleidelijk om te beweren dat het goed opschiet om haar moed in te spreken, maar doe dit alleen als je weet dat het waar is. Wat je wel kunt doen is haar helpen de bevalling met 1 stap tegelijkertijd te laten nemen. Zeg bijvoorbeeld 'Na drie weeën gaan we een andere houding proberen.' of 'Na twee weeën ga ik je rug masseren.' Dat geeft haar een houvast en gevoel van vooruitgang.

Haring met uitjes of shoarma eten

Stel je voor: je partner is even haar ritme kwijt en jij gaat haar helpen door mee te ademen. Dan is het niet prettig als je een knoflookkegel of uienadem hebt. Het is verstandig rekening te houden met wat je eet.

Geen opmerkingen: