Je gastvrouw!

Je gastvrouw!
Moeder van vijf kinderen
Gifbanner468x60

Hoe weet ik of de bevalling is begonnen?

Dat is de 'duizend dollar vraag'! En het antwoord: 'Als het is begonnen, dan wéét je het!' in combinatie met een veelbetekenende blik is eerder verontrustend dan behulpzaam.Daarom vandaag de signalen die je vertellen dat de bevalling op handen is!

Deze signalen kun je verdelen in twee groepen: de subjectieve signalen en de objectieve signalen. Zelf geef ik altijd de voorkeur aan de objectieve signalen, want dit zijn tenminste duidelijk!

Niettemin, hier zijn de subjectieve signalen: een menstruatie-achtig gevoel en een laatste oprisping van nesteldrang.

Dan nu over naar de objectieve signalen die betrouwbaarder zijn.

1. Het verlies van de slijmprop

De slijmprop houdt zich op in de baarmoederhals, en beschermt tijdens de zwangerschap je kind van invloeden van buitenaf. Een beetje zoals een kurk op een wijnfles de wijn beschermt. Doordat de baarmoedermond zachter en weker wordt in de aanloop naar de bevalling, kan de slijmprop loslaten.

Het kan zijn dat je een mooi propje in je ondergoed vindt, maar je kunt ook voortdurend slijm verliezen. En het kan ook dat je nooit een slijmprop te zien krijgt. Zelf heb ik ondanks vijf bevalling nooit kennis mogen maken met zo'n slijmprop.

Een waarschuwing is hier op z'n plaats: het verliezen van de slijmprop biedt weinig garantie. In theorie zou de bevalling nog wel twee weken op zich kunnen laten wachten. Zet dus niet meteen de champagne koud als je hem verliest.

2. Het breken van de vliezen

Nou, daar heb je wel wat aan, want als de vliezen zijn gebroken moet de bevalling in principe binnen 24 uur beginnen. Zo'n 10% van alle bevallingen kondigt zich aan met brekende vliezen. In Amerikaanse comedyshows gebeurt dat uiteraard altijd middenin een overvolle supermarkt, maar in de praktijk is die kans helemaal niet zo groot. Ben je er niet gerust op, draag dan een maandverbandje.

Ook weer in Amerikaanse comedy's, verliezen vrouwen het vruchtwater met één grote plons. Hoewel dat een mogelijkheid is, kun je ook geleidelijk vruchtwater verliezen.

N.B. Als de vliezen gebroken zijn bel je de verloskundige. Ook is het belangrijk te weten of je kind is ingedaald. Is dat niet het geval, ga dan liggen. Dit is om te voorkomen dat de navelstreng langs het hoofdje van je kind naar beneden zakt. Als het kindje is ingedaald kan dit niet meer.

3. Weeën!

Negentig procent van alle bevallingen begint met weeën. Een duidelijker signaal dat de bevalling is begonnen is er niet. Helaas zijn er een aantal samentrekkingen van de baarmoeder die zich graag voordoen als weeën, maar het niet zijn! Deze zijn bekend onder namen als Braxton Hicks weeën, voorweeën en oefenweeën.

Hoe herken je deze bedriegers?
  • Er zit geen opbouw in: ze komen niet steeds sneller achter elkaar en worden niet hevigr
  • Ze gaan soms over als je van activiteit verandert: van wandelen gaan liggen, of juist van liggen naar wandelen gaan.
  • Ze zijn onregelmatig: dan weer een pauze van vijf minuten, dan weer van vijftien minuten
  • Duurt korter dan een 'echte' wee: zo'n 40 tot 50 seconden.

Hoe herken je de echte weeën?
  • Zit opbouw in: de pauzes worden korter, en ze worden steeds heviger
  • Ze houden niet op als je wat anders gaat doen. Hoe graag je dat ook zou willen!
  • Duren gemiddeld een minuut.

Geen opmerkingen: