Je gastvrouw!

Je gastvrouw!
Moeder van vijf kinderen
Gifbanner468x60

Top 10 bevallingstips voor de partner

1. Stel vragen

Verloskundigen en artsen leggen niet altijd uit wat ze doen, waarom ze het doen en of iets verplicht is. Stel vragen. Vraag om wat je nodig hebt. vb drinken.

2. Breng spullen voor jezelf mee

Alle aandacht gaat naar de aanstaande moeder. Maar als je naar het ziekenhuis gaat breng jij daar waarschijnlijk ook de nacht door, dus neem een schoon shirt en makkelijke schoenen mee. Neem ook een zwembroek mee voor als je je partner helpt onder de douche. Vrouwen verliezen hun schaamte tijdens de bevalling, maar partners niet. Neem ook wat te eten mee.

3. Weet wat je kunt verwachten

Veel vaders zeggen dat ze achteraf heel blij waren te weten wat een bevalling inhoudt, van begin tot eind. De bevalling zelf is niet het moment om allerlei boeken na te slaan over wat er gebeurt!

4. Wees flexibel

Hulpmiddelen die voor de ene vrouw werken helpen bij de andere niet. Het is jouw taak te bepalen wat haar helpt en zo nodig van tactiek te veranderen. Bespreek daarom van te voren haar verwachtingen en keuzemogelijkheden zijn; zo kun je tijdens de bevalling het initiatief nemen met haar wensen in je hoofd.

5. Wees een 1-persoons ondersteuningsteam

Ook al zijn er deskundige mensen om jullie heen, jij zult toch haar belangrijkste ondersteuning zijn. Wat kun je doen om haar te helpen? Speel in op haar behoeftes. Bijv. drinken halen, prettige omgeving maken de verloskundige roepen als je een vraag hebt.

6. Wat kun je, wat wil je, en wat wil je niet?

Er gebeurt een boel bij een bevalling. Bedenk wat je zou willen doen en wat je zeker niet wilt. Je kunt NIET pijn wegnemen. Je kunt wel ONDERSTEUNEN. Wil je eventueel de baby aanpakken? Wil je de navelstreng doorknippen?

7. Wees paraat om de leiding te nemen

Jullie weten wat je graag zou willen, maar je partner is misschien niet in de beste conditie om beslissingen te nemen. Als je partner het niet meer ziet zitten, gespannen wordt en verkrampt neem dan de leiding: Ga voor haar zitten, maak oogcontact en geef het ritme aan. Zorg dat ze jou volgt.

8. Er zijn

Dit is een gebeurtenis waarbij op komen dagen het allerbelangrijkste is! Jij kent je partner, je kent haar angsten, zorgen en verwachtingen, en daardoor zal je aanwezigheid rustgevend kunnen werken. Bovendien heb je je verdiept in de bevalling en hoeft zij dus niet alles te weten. Ze staat er niet alleen voor: jij bent er immers!

9. Houd rekening met afwijzing

Soms kan een bevallende vrouw niets hebben. Als partner kun je dan het gevoel krijgen dat je niets kunt doen. Daar sta je dan met je voorbereiding, je washandje en je massagetechnieken. Blijf altijd in de buurt, en voel je niet afgewezen. Zeg niet kwaad: "Je kunt het krijgen zoals je het hebben wilt!", waarop je kwaad wegbeent. Het is niet persoonlijk.

10. Zeg dat ze het goed doet

Eén van de dingen die vrouwen die bevallen het meest helpen zijn deze woorden: "Je doet het hartstikke goed!" Het klinkt simpel maar het is waar. Het geeft zelfvertrouwen en nieuwe moed. Denk maar aan een marathon: het publiek juicht de lopers toe en moedigt ze aan. Dat helpt ze vol te houden, en zo gaat het ook bij een bevalling.

Geen opmerkingen: