Je gastvrouw!

Je gastvrouw!
Moeder van vijf kinderen
Gifbanner468x60

Wat verwacht je?

Je bent in verwachting, maar wat verwacht je eigenlijk?

Ga, afzonderlijk van elkaar, eens na wat je verwacht van de bevalling. Heb je eigenlijk wel verwachtingen? Zeker bij een eerste zwangerschap kun je je soms weinig voorstellen bij de bevalling. Toch is het goed om na te denken wat je graag zou willen, wat je belangrijk vindt, kortom wat je wensen zijn. Zou je bijvoorbeeld het liefst thuis bevallen, of liever in het ziekenhuis? Zijn er mensen die je graag bij de bevalling wilt hebben? Heb je gedachten over de sfeer waarin je wilt bevallen? Sommigen zien het helemaal voor zich: een bevalling bij kaarslicht met dolfijnmuziek.

Wat verwacht je als zwangere van je partner?

Ook heel belangrijk: weet van elkaar wat je verwacht. Verwacht je als zwangere dat je partner niet van je zijde wijkt, en voortdurend je hand vast houdt, of vind je het prima als hij nog even een voetbalwedstrijd kijkt? Goed om van elkaar te weten om irritaties te voorkomen, en gesprekken in de trant van 'Jij ook altijd!' te voorkomen.

Partner: wat verwacht jij?

En partner, hoe zie je jouw rol bij de bevalling? Wat zou je willen doen om haar te helpen en wat beslist níét?

Zou je de baby willen aanpakken op het moment dat hij geboren wordt?

Wil je de navelstreng doorknippen? Bij de bevalling gaat de schaar vaak vrij dwingend naar de vader, dan is het goed om te weten of je hem wilt aanpakken. Ik had ooit een mannelijke cursist die van te voren al aankondigde dat hij beslist niet de navelstreng wilde doorknippen. Maar op het moment supreme werd hij verrast door de schaar, en knipte hem toch door. Vervolgens moest hij eerst even naar buiten omdat hij bijna flauwviel!

Zie je voor jezelf een rol weggelegd als coach, als toeschouwer, als fotograaf, als aangever?

En wat verwacht je van je vrouw? Denk je dat ze je láát helpen?
Om voor jezelf een beeld te krijgen wat je kunt verwachten van je vrouw, zou je eens voor jezelf kunnen nagaan hoe ze nu reageert als ze pijn heeft. Trekt ze zich bijvoorbeeld in zichzelf terug als ze pijn heeft? Reageert ze zich af?

Via onderstaande link kun je een handig formulier uitprinten om je antwoorden te geven. Ook leuk voor later, om nog eens na te lezen! Ga nadat je allebei je antwoorden hebt gegeven eens samen om de tafel zitten en neem ze door.

Verwacht het onverwachte!

Het is goed om na te denken over verwachtingen en wensen, maar houd altijd in gedachten dat bevallingen onvoorspelbaar zijn. Stel je daarom open voor allerlei scenario's, zodat je niet heel erg teleurgesteld bent als het heel anders gaat dan je had verwacht of gehoopt. Als bijvoorbeeld je bevalling bij kaarslicht een keizersnee onder een grote neonlamp wordt.

Doordat de medische voorzieningen zo verbeterd zijn is een bevalling soms een doel op zichzelf geworden. Vroeger was je allang blij als vrouw en kind het overleefden, maar tegenwoordig zie je dat een Mooie Bevalling een doel op zich is geworden.

Heb je een vervelende marathonbevalling met vacuumpomp, tangverlossing, inknippen, die uiteindelijk uitmondt in een keizersnee, denk dan eens terug aan waar het oorspronkelijk om ging: een baby.

Wat niet wegneemt dat je gerust een potje mag huilen! Kan je partner je mooi troosten.

Geen opmerkingen: